Tuesday, 17 August 2010

Reallønnsvekst også i 2010 - men hvem får gleden av den?

VG nett skriver i dag at "småbarns familier får 10 000 ekstra". Dette er basert på at det per i dag prisveksten er lav og lønnsveksten er moderat, noe som medfører at mange får en reallønnsvekst også i 2010. Forutsetningen er imidlertid at du har jobb og at du har en gjeld som du evner å betale på.

De som faller utenfor, opplever derimot at det blir enda vanskeligere. Selv om det er lav arbeidsledighet per i dag, er det ganske mange som ikke har en fast inntekt. Studenter bli må jobbe i tillegg til å studere pga leieprisene på boliger. Samskipnaden i Oslo gikk tidligere i uken ut og anbefalte folk å ha is i magen, for det bruker å bli lettere å finne bolig utover høsten. Kanskje lett for dem å si, for ett sted må man jo bo til man har funnet et sted.

Unge som skal etablere seg i dagens boligmarked opplever nok ikke at utviklingen er like god, spesielt hvis man bor i Oslo eller andre byer av en viss størelse. Boligmarkedet er stramt og prisene stiger raskt, både i leiemarkedet og hvis man skal kjøpe leilighet. Beslutningen om å holde styringsrenten uendret er nok med på å motivere flere førstegangskjøpere til å kjøpe sin første bolig.

I Oslo er det som i mange andre byer, bydeler som oppleves som mer attraktiv enn andre. Hvis du tar et søk på http://www.finn.no/ etter bolig og sammeligner f.eks Tøyen med Torshov, ser du raskt at det er store forskjeller bydelene imellom. Tøyen har en del perler i form av Tøyen Kulturpark og Botanisk have i tillegg til at det er svært sentralt med kommunikasjon via t-bane til alle bydelene i Oslo. Hvorfor er det da så store prisforskjeller og hvorfor ønsker så mange å bruke 2-300 000 mer på en leilighet på Torshov enn en på Tøyen? Det kan ikke være pga reisetiden, for kommunikasjonsmessig er det langt raskere å komme seg fra sted til sted med utgangspunkt i Tøyen. Hvis du er glad i marka, vil jeg anbefale deg å se etter bosted på f.eks Bogerud. Det tar litt tid å reise inn til byen, men du bor desto billigere.

----- http://www.triabapanel.no/ --- betalte markedsundersøkelser på nett

No comments:

Post a Comment