Monday, 9 August 2010

Bedre økonomi - enkelt og ikke noe mas

VG's dine Penger har i en artikkel tatt for seg studentenes økonomi og gitt 15 råd for en bedre økonomi. Og for noen råd som gis.... Hvis du er student og har anstrengt økonomi, er det kanskje ikke noe poeng å begynne med BSU nå. I tillegg lurer jeg virkelig på hva VG mener med at innboforsikring og det å skrive leieboer CV har med å få en bedre studentøkonomi å gjøre. Mitt råd er;

1. Reis til Sverige og kjøp stort. Hvis dere er gjeng som kjører sammen, blir ikke transportkostnadene alt for store heller. Hvis du ikke har bil, er det mange steder gode muligheter for å ta buss til de største varehusene. Nå snakker vi om å spare penger! Kjøp stort hver annen måned hvis du har muligheten.

2. Meld deg inn i så mange panel for markedsundersøkelser du bare kan finne. Hvis du konsentrerer deg om de som betaler cash eller gir deg gavekort, blir det noen tusenlapper i året av det. Synes du det er for lite og dårlig betalt? Flere av panelene sender også undersøkelser hvor du får anledning til å teste produkter. Jeg fikk senest i dag en slik invitasjon via Triaba Panel Norge hvor jeg skal teste ut stekeposer. I tillegg til å teste produktet får jeg 200 kr i gavekort + betaling for gjennomført undersøkelse. Hjelper det? Jeg deltar i fokusgrupper mellom 4 og 8 ganger per år og får et gavekort på kr 500 hver gang jeg deltar. Dette er skattefrie penger og langt enklere å få fatt i enn legater og stipend som VG lokker og lurer med. I Norge er det mellom 70 og 80 ulike panel, men ikke alle betaler deg penger for å delta. Afteposten sitt RAM-panel har gitt meg gratis avis (Aftenpostens Innsikt).

3. Naturen er gratis og er det beste treningsstudioet du kan finne. Det er flust av treningsmuligheter og du trenger bare å bruke penger på klær og utstyr. Ikke noen årsavgift.

4. Naturen er ikke bare et treningsstudio, men også et matkammer av dimensjoner. Her i Oslomarka er det masse bær - blåbær, bringebær m.m. Du finner også sopp i store mengder. Hvis du har fiskestang er det mange av vannene som er gode fiskevann. Hvis du bor langs kysten har du store muligheter til å fiske din egen middag så ofte du bare orker! Liker du ikke fisk? Synd for deg.

5. En stor kostnad er ofte mobilregningene når man er student. Finn det billigste mobilselskapet og du kan fort spare mange tusen i løpet av et år. Si opp alle medlemskaper i bokklubber, avviser m.m. Små summer blir store ganske fort.

6. ALDRI kjøp mat eller drikke på 7-eleven eller andre tilsvarende kiosker eller bensinstasjoner. Det er ufattelig dyrt å handle hos disse aktørene.

7. Bruk sunn fornuft og kos deg som student!

No comments:

Post a comment