onsdag 6. januar 2010

Utarbeidelse av personlig budsjett

Jeg har tidligere omtalt viktigheten av å utarbeide et personlig budsjett for å holde orden på økonomien. I den forbindelse har jeg linket til ulike budsjettmodeller hos dinside.no og microsoft sitt excell-budsjett. I ettertid har jeg vært på utkikk etter et enda bedre budsjett som kan hjelpe deg i hverdagen.

I min søken etter et enkelt standardbudsjett, endte jeg opp hos Statens Institutt for forbuksforskning. SIFO er det eneste forskningsinstitutt i Norge som utelukkende arbeider med forbruksforskning. SIFO har utarbeidet et standardbudsjett for forbruksutgifter. "Standardbudsjettet viser alminnelige forbruksutgifter for ulike typer hushold. Det kan settes sammen slik at det viser kostnadene ved å opprettholde et rimelig forbruksnivå for hushold av ulik størrelse og med forskjellig alders- og kjønnssammensetning. Budsjettet omfatter både vanlige, løpende utgifter til mat, klær, hygieneartikler o.l. og utgifter til sjeldnere innkjøp av varige forbruksgjenstander som møbler, elektrisk utstyr o.l."

Standardbudsjettet viser alminnelige forbruksutgifter for ulike typer hushold. Det kan settes sammen slik at det viser kostnadene ved å opprettholde et rimelig forbruksnivå for hushold av ulik størrelse og med forskjellig alders- og kjønnssammensetning. Budsjettet omfatter både vanlige, løpende utgifter til mat, klær, hygieneartikler o.l. og utgifter til sjeldnere innkjøp av varige forbruksgjenstander som møbler, elektrisk utstyr o.l.


Utfyllende opplysninger finner du her i et pdf-dokument fra SIFO. Du kan også velge å gå direkte til kalkulatoren deres som du finner her.
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar