mandag 11. januar 2010

På sparebluss i januar

Desember er en dyr måned for mange - og ofte handles det for langt mer enn det som var planen og langt over det budsjettet egentlig tillater. Dette medfører at januar blir en trang økonomisk måned for mange - hvor årets første lønn går med til å betale for gammel morro.

I januar er det tradisjonelt gode muligheter for å kjøpe ting på salg for en billig penge. Har du f.eks tenkt over hvor mye julemat som skulle ut i desember, men som ikke ble solgt? Mye av dette blir forsøkt solgt billig i januar, men pga at maten er innpakket i embalasje med julemotiv, vil ikke folk kjøpe maten. Det er mange tonn med julemat som blir destruert pga at embalasjen er "feil". Mitt råd er at hvis du har råd til det, kjøp ribbe i januar. Hvis du er redd for at du ødelegger fremtidig julestemning ved å handle inn masse ribbe i januar - bør du tenke på følgende: I hvilken matretter bruker du svinekjøtt? Hva kan du bruke svinekjøtt til? Det er mange, mange, mange retter du kan bruke svinekjøttet til uten at du trenger å steke den i ovene. Hva med lapskaus? Gryteretter? Det er bare fantasien som setter grenser.... Dette forutsetter selvfølgelig at du har tilgang til en fryser for oppbevaring av maten - og hvis du ikke har fryser - følg med på finn.no under "gis bort". Det er ikke uvanlig at det gis bort mye nyttig her.

Et annet triks som gjennomfører med jevne mellomrom, er å ringe mitt forsikringsselskap for å diskutere forsikringene mine. Dette har medført at jeg har svært billige forsikringer hos mitt selskap, sammenlignet med de tilbudene jeg får hos andre selskap (som av og ti ringer for å tilby meg forsikringer). I dagens VG kan du lese at du blir oppfordret til å kontakte ditt forsikringsselskap for å forhandle deg fram til en lavere kostnad. Dette er jeg enig i, men ta også å lese litt på finansportalen.no om bytte av både bank og forsikringsselskap. Det kan være at du finner noe nyttig her. Ekspertene spår at rentene skal øke i løpet av året og sågar komme på over 5 % i 2012. Det kan kanskje være lurt å begynne å vurdere å binde renten på dine lån nå - både på hus og på studielån (april neste bindingsmulighet).

Hvis du ikke har råd til å handle mat eller klær på salg i januar, kan du kanskje begynne å planlegge neste år (dvs 2011) allerede nå. En enkel å grei måte å spare opp noen kroner på er å svare på betalte markedsundersøkelser. Hvis du er med i 6-8 panel som betaler cash, kan du i løpet av et år spare opp 2000 - 3000 kr. Dette er selvfølgelig ikke noe å leve av, men i januar er dette kjærkomne penger. Du finner en større liste over markedsundersøkelser i denne bloggen hvis du leter litt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar