lørdag 9. januar 2010

Økonomisk bakrus? Øk inntekten din skattefritt

Hvis du tror at det kommer til å bli økonomisk vanskelig i 2010, er det en rekke tiltak du kan gjennomføre allerede nå. Det er bedre å starte i god tid enn å vente til problemene har utviklet seg. Det første du bør gjøre er å sette opp et regnskap over hva du bruker pengene dine til. Når du har gjort dette, kan du begynne arbeidet med å sette opp et personlig budsjett (link til microsoft - her kan du laste ned programvare for å lage budsjett) på hva du kan forvente å bruke hver måned. Et annet budsjettverktøy er utarbeidet av vg - dine penger - og det finner du her. En tredje kilde hvor du kan hente et verktøy for å lage et personlig budsjett, er SIFO (Statens Institutt for forbruksforskning). Det kan være lurt å ha to kontoer, en for faste regninger som strøm, husleie m.m. og en konto for det du kan bruke på alt annet. Da får du lettere kontroll over dine utgifter.

Hvis du har kredittkortgjeld, anbefaler jeg deg å prioritere å nedbetale disse lånene først. Rentene er høye - svært høye. Hvis du har muligheten til å øke lånet på huset og bake disse lånene inn i huslånet, bør du gjøre det. I tillegg bør du spørre deg selv om du har behov for mer enn ett kredittkort. Det er lett å falle for fristelsen og bruke kreditten på alt mulig rart av "gode" tilbud. Hvis du ikke betaler kredittkortgjelden når den forfaller, bør du ikke bruke slike kort! Sjekk ut finansportalen.no for gode råd til bankbytte og forhandling av betingelser med egen bank.
Hvis du er ute etter en måte å øke inntekten din på, er det en rekke muligheter. En grei måte er å gå med avisen - du får trim i tillegg til at du tjener ekstra. Hvis du ikke ønsker å jobbe hardt, er det færre muligheter til en ekstrainntekt. Nav er selvfølgelig den største kilden til å finne ledige jobber, men det er mange alternativer: Finn.no/jobb, Stepstone, Zett, JobbPort (Regjeringens rekrutteringsportal til jobb i departementene). Husk at mange forretninger henger opp plakater i butikken hvis de er ute etter ekstrahjelp! Hvis du er glad i dyr, kan du kanskje starte med hundepass e.l. En annen enkel måte å tjene noen ekstra skattefrie kroner på (definert som tilfeldig inntekt) er å svare på betalte markedsundersøkelser. I Norge er det 8 - 10 forskjellige panel som betaler deg for å svare på undersøkelser, som du kan melde deg inn i. Det blir ikke mye penger av det, men hvis du tjener 500 - 1000 kr per panel i året, blir det noen kroner av det. Hvis du har hørt at noen tjener store penger på betalte markedsundersøkelser, er det bare tull og tøys.

Hvis du er flink til å skrive, kan du jo skape din egen blogg og tjene penger på annonser på den. Google adsens er en enkel måte å starte med å tjene penger. Google har bl.a. avtale med amazon.com som lar deg ha annonser også fra dem i bloggen din. I tillegg finnes det en rekke andre muligheter i f.eks bannerannonsering fra ulike annonsører. Dette fordrer imidlertid at du har noe trafikk på bloggen din og at de besøkende klikker på dine bannere og kjøper produkter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar