lørdag 2. januar 2010

Hvordan blir din økonomi i 2010? Øk inntekten din skattefritt

Hvordan vil økonomien utvikle seg i 2010? Det er et essensielt spørsmål for svært mange. Rentene har såvidt begynt å stige, men renteøkningen har enda ikke gitt utslag i dårligere råd for de fleste av oss. Så langt er det bare en av de store bankene som har satt opp renten etter at Norges bank satte opp styringsrenten, men det er nok bare et spørsmål om tid før andre banker følger etter. Et godt råd er derfor å følge med på hva de enkelte bankene tilbyr av lånerente - og utviklingen kan du lett følge med på hos Finansportalen.no. Her finner du også hjelp til å bytte bank eller hjelp til å forhandle lånebetingelsene dine hos din nåværende bank. Hvis du er statsansatt, anbefaler jeg deg å bytte bank til SPK. De kan nok oppleves som svært byråkratisk, men tilbyr markedets beste lånerente.

vg kan du lese at det er viktig å levere inn skattekortet så raskt som mulig. Dette for å unngå at arbeidsgiver trekker for mye i skatt i januar. Hvis renten fortsetter å stige utover året, kan du be om nytt skattekort slik at du blir trukket mindere i skatt. Hvis du derimot ønsker å bli trukket mer i skatt, kan du bare varsle arbeidsgiver om at de skal trekke mer. Da trenger du ikke å bestille nytt skattekort - kun hvis du ønsker å betale mindre i skatt.

Hvis du tror at det kommer til å bli økonomisk vanskelig i 2010, er det en rekke tiltak du kan gjennomføre allerede nå. Det er bedre å starte i god tid enn å vente til problemene har utviklet seg. Det første du bør gjøre er å sette opp et regnskap over hva du bruker pengene dine til. Når du har gjort dette, kan du begynne arbeidet med å sette opp et personlig budsjett (link til microsoft - her kan du laste ned programvare for å lage budsjett) på hva du kan forvente å bruke hver måned. Et annet budsjettverktøy er utarbeidet av vg - dine penger - og det finner du her. Det kan være lurt å ha to kontoer, en for faste regninger som strøm, husleie m.m. og en konto for det du kan bruke på alt annet. Da får du lettere kontroll over dine utgifter.

Hvis du har kredittkortgjeld, anbefaler jeg deg å prioritere å nedbetale disse lånene først. Rentene er høye - svært høye. Hvis du har muligheten til å øke lånet på huset og bake disse lånene inn i huslånet, bør du gjøre det. I tillegg bør du spørre deg selv om du har behov for mer enn ett kredittkort. Det er lett å falle for fristelsen og bruke kreditten på alt mulig rart av "gode" tilbud. Hvis du ikke betaler kredittkortgjelden når den forfaller, bør du ikke bruke slike kort!

Hvis du er ute etter en måte å øke inntekten din på, er det en rekke muligheter. En grei måte er å gå med avisen - du får trim i tillegg til at du tjener ekstra. Hvis du ikke ønsker å jobbe hardt, er det færre muligheter til en ekstrainntekt. Nav er selvfølgelig den største kilden til å finne ledige jobber, men det er mange alternativer. Husk at mange forretninger henger opp plakater i butikken hvis de er ute etter ekstrahjelp! Hvis du er glad i dyr, kan du kanskje starte med hundepass e.l. En annen enkel måte å tjene noen ekstra skattefrie kroner på (definert som tilfeldig inntekt) er å svare på betalte markedsundersøkelser. I Norge er det 8 - 10 forskjellige panel som betaler deg for å svare på undersøkelser, som du kan melde deg inn i. Det blir ikke mye penger av det, men hvis du tjener 500 - 1000 kr per panel i året, blir det noen kroner av det. Hvis du har hørt at noen tjener store penger på betalte markedsundersøkelser, er det bare tull og tøys.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar