tirsdag 22. desember 2009

Ta grep om din økonomi - start i dag!

Desember er en dyr måned for mange - og ofte handles det for langt mer enn det som var planen og langt over det budsjettet egentlig tillater. Dette medfører at januar blir en trang økonomisk måned for mange - hvor årets første lønn går med til å betale for gammel morro.

I VG kan du i dag lese om bankenes åpningstider i julen - og hvorfor det er viktig å betale regningene i dag. Artikkelen er nok mest viktig for de av oss som driver eget selskap og som regnskapsmessig bør få unna regninger tilhørende 2009 regnskapet innen fristen. Den saken som nok er viktigst for de under 34, er at fristen for å sette inn penger på BSU, hvis du ønsker skattefordelen, må overholdes. Dette gjelder da selvfølgelig for de som har råd til å sette av penger - og det er ikke alle.

I januar er det tradisjonelt gode muligheter for å kjøpe ting for en billig penge. Har du f.eks tenkt over hvor mye julemat som skal ut nå i desember, men som ikke blir solgt? Mye av dette blir forsøkt solgt billig i januar, men pga at maten er innpakket i embalasje med julemotiv, vil ikke folk kjøpe maten. Det er mange tonn med julemat som blir destruert pga at embalasjen er "feil". Mitt råd er at hvis du har råd til det, kjøp ribbe i januar. I dag selges ribben for under 40 kr kiloet og billigere skal den bli. Hvis du er redd for at du ødelegger fremtidig julestemning ved å handle inn masse ribbe i januar - bør du tenke på følgende: I hvilken matretter bruker du svinekjøtt? Hva kan du bruke svinekjøtt til? Det er mange, mange, mange retter du kan bruke svinekjøttet til uten at du trenger å steke den i ovene. Hva med lapskaus? Gryteretter? Det er bare fantasien som setter grenser.... Dette forutsetter selvfølgelig at du har tilgang til en fryser for oppbevaring av maten - og hvis du ikke har fryser - følg med på finn.no under "gis bort". Det er ikke uvanlig at det gis bort mye nyttig her.

Hvis du ikke har råd til å handle mat eller klær på salg i januar, kan du kanskje begynne å planlegge neste år (dvs 2011) allerede nå. En enkel å grei måte å spare opp noen kroner på er å svare på betalte markedsundersøkelser. Hvis du er med i 6-8 panel som betaler cash, kan du i løpet av et år spare opp 2000 - 3000 kr. Dette er selvfølgelig ikke noe å leve av, men i januar er dette kjærkomne penger. Du finner en større liste over markedsundersøkelser i denne bloggen hvis du leter litt. 

1 kommentar: