onsdag 25. november 2009

Renteøkning i løpet av høsten?

I dagens VG kan du lese at pengemarkedsrenten har steget jevnt siden august i år. Dette er vanligvis et varsel om at bankene vil komme til å justere sine egne utlånsrenter. Videre har Norges bank antydet at det er realistisk å tro at renten vil bli satt opp.

De fleste økonomene som uttaler seg på spørsmål vedrørende renten - varsler en økning. Det finnes unntak, men de er i midlertall. Uansett blir det en spennende vinter og vår med tanke på privatøkonomien. Jeg har ikke tro på at renten øker dramatisk, men at den kan være 0,75 % høyere i juni enn det vi har i dag, det er nok realistisk å tro. Ett forhold som vil virke inn, er finanskrisen. Hva skjer videre nå? Alle husker at rentene stupte fra et relativt høyt nivå til det laveste nivået som jeg kan minnes. Hvis du er usikker på hvor renten skal gå og frykter at den skal stige mye, kan du vurdere om fast rente er noe for deg. med fast rente får du bedre forutsigbarhet og oversikt over dine utgifter. Vær imidlertid obs på at i et langt perspektiv har flytende rente vært det beste alternativet.

Det som er sikkert er at det er viktig for deg som kunde å følge med på renteutviklingen i de ulike bankene. Rentediferansen bankene i mellom kan være store - og derav mange tusenlapper å spare. Jeg vil anbefale deg som er statsansatt å bruke SPK - selv om de til tider kan være svært byråkratiske. De tilbyr markedets laveste rente på boliglån! En annen mulighet som jeg benytter, er å pleie mitt forhold til banken. Ring dem noen ganger i året og diskuter dine betingelser. Du kan fort spare mange kroner på det.

Hvis du allerede nå begynner å slite med å betjene din gjeld, er det viktig at du tar grep før det er for sent. Lag ditt eget budsjett og regnskap over privatøkonomien. På den måten vil du kunne avsløre hvilke områder som drar av gårde med pengene dine. Mange småutgifter merkes ikke hver for seg, men hvis du ser dem i sammenheng vil du raskt se at her er det penger å spare.

Hvis du har begrensede muligheter til å spar penger, bør du begynne å se etter muligheter for å øke din inntekt. Betalte markedsundersøkelser er en mulighet til å spe på inntektene - den er skattefri, men vil nok ikke bidra med mer enn 2-3000 i året. I tilllegg til betalte undersøkelser finnes det mange som premierer deg med gaver, gavekort m.m. I Norge er det over 50 ulike panel du kan melde deg inn i, men det er mange av disse panelene som jeg vil vurdere som "bortkastet" tid.....

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar