tirsdag 10. november 2009

En varslet renteøkning - ta grep om din økonomi

En rekke av landets banker har nå økt renten på bl.a. boliglån, skriver VG i dag. Av de store bankene er det bare DNBNor og Postbanken som ikke har økt rentene etter at styringsrenten ble satt opp med 0,25 prosentpoeng av Norges Bank.

Bankene har forsvart renteøkningen forskjellig. Sparebank 1 SR-Bank forklarer økningen med at forventningen til renteutviklingen er med på å presse banken til å sette opp renten. Nordea skylder i sin helhet på Norges Bank og de forventninger som nå er i markedet for at de har vært nødt til å øke renten.

De fleste økonomene har varslet at de tror at renten skal videre oppover i løpet av neste år. Hvis du allerede er presset økonomisk er det på tide å ta noen grep slik at du klarer å betjene dine lån.
1. Det beste rådet jeg kan gi deg er å ringe din bank - diskuter dine betingelser. Er boligen din mer verdt nå enn for ett år siden? Kanskje du bør få ny takst på eiendommen slik at dine betingelser i banken blir bedre. Mange eiendomsmeglere tilbyr gratis vurdering av hus/leilighet. Hvis du er ansatt i staten - flytt boliglånet over til SPK. De tilbyr det absolutt billigste lånet per i dag. Husk at du kan ringe ditt forsikringsselskap og diskutere dine forsikringer også. Du kan fort spare noen kroner på det.
2. Reduser alle utgifter til bokklubber, medlemsskap m.m. Alle småutgifter er med på å tappe kontoen din.
3. Gå eller sykkel i stedet for å kjøre bil/buss/bane.
4. Hvis du har kredittkortgjeld/forbrukslån - forsøk å bli kvitt dem så fort som mulig. Kan du "bake" dem inn i boliglånet? Spør banken din om dette. Det er vanvittige renter på slike lån og du vil spare mange tusenlapper på å bake forbrukslån inn i boliglånet. Mange arbeidsgivere tilbyr også lån til sine ansatte til en gunstig rente. Sjekk ut betingelsene. Hvor mange kredittkort trenger du egentlig? Mange kort har årsavgift - sjekk ut hvilke kort som ikke har årsavgift. Evt klipp kortene i stykker og meld i fra til banken at du ikke vil ha flere kredittkort hvis du ikke klarer å disponere dem riktig.
5. Kan du øke din inntekt? Sjekk ut betalte markedsundersøkelser som et bidrag til økt inntekt. Du finner en liste i denne bloggen med over 40 markedsundersøkelser, hvor ca 8 stk betaler deg cash for å svare på undersøkelser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar