mandag 30. november 2009

Bind renten hvis du trenger forutsigbarhet

I et lengre perspektiv lønner det seg å ha flytende rente, men hvis du trenger forutsigbarhet på lang sikt i din økonomi er det kanskje på tide å binde renten. I dagens VG kan du lese at fastrenten har falt den siste tiden, men at de forventer at den skal stige om ikke alt for lenge.

Hvis du binder renten din må du være obs på at du må betale over/eller underkurs (avhengig av hva renten er i forhold til fastrenten din) hvis du ønsker å tre ut av avtalen du inngår. Eks "Overkurs - Hvis du innfrir fastrentelånet før rentebindingsperioden er utløpt, kan det bli beregnet overkurs. Overkurs kalles i dag gjerne for rentetapserstatning." Forklaringen er hentet fra nettstedet Finansportalen.no.

Hvis du er i en slik økonomisk situasjon at du ikke har råd til alt for stor renteøkning, bør du ta noen grep før det er for seint. Du kan enten forsøke å "fryse" dine utgifter, redusere dem eller øke din inntekt. Hvis du allerede i dag har problemer med økonomien, bør du skaffe deg en oversikt over din økonomi. Det fins en rekke nettsteder som tilbyr hjelp, deriblant dinside. Her finner du blant annet en rekke nyttige kalkulatorer for bl.a. beregning av boligverdi. Mange steder har opplevd en relativt god verdiøkning på boligene. Hvis du bor i et slikt område, kan det være lurt å få ny takst på boligen for å fremforhandle bedre betingelser på dine lån.

Hvis du har problemer - søk bistand. Gjeldsoffer alliansen har bl.a. en krisetelefon hvor de som har problemer kan henvende seg. Husk at det er bedre å ta tak i probleme på et tidlig tidspunkt. Ikke vent til du sitter med mange bæreposer med ubetalte regninger.

Hvis du trenger å øke inntekten din, kan du kanskje vurdere å gå med avisen? Det er god trim samtidig som du tjener noen ekstra kroner. Hvis du derimot ikke kan gjøre fysisk arbeid, er kanskje betalte markedsundersøkelser noe for deg? I Norge har du nesten 60 ulike panel (markedsundersøkelser) du kan melde deg inn i. Noen betaler cash, noen gir deg poeng som du kan veksle inn i produkter, mens andre kun gir deg lodd hvor du kan vinne noe. Her finner du en liste over ca 60 panel - med vurderinger - og jeg anbefaler deg å lese dem for å se om det er noe for deg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar