onsdag 23. juni 2010

Skattepengene utbetales nå. Hva skal du bruke pengene på?

I løpet av uken får svært mange nordmenn tilbakebetalt det de har betalt for mye inn i skatt i 2009. VG skriver at det i snitt blir utbetalt kr 10 100 til hver og en av de 2,1 millioner skatteyterne som har penger til gode. Utbetaling skjer nesten samtidig med at feriepengene har blitt utbetalt - noe som medfører at det er mye penger i hendene på folk. Hva blir så pengene brukt på? Svært mange bruker pengene til å nedbetale gjeld eller setter pengene inn på sparekonto, viser undersøkelser som er gjennomført. Dette mener jeg er svært fornuftig siden verdensøkonomien er svært urolig.

Hva med de som ikke får penger igjen på skatten, de som ikke har feriepenger å se fram til? Her om dagen hørte jeg på radioen at det var svært mange barn som aldri hadde vært på ferie pga familiens dårlige økonomi. Kan dette stemme? Vi lever jo i et svært rikt land hvor man skulle tro at pengene blir spadd utover innbyggerne når "22 blanke milliarder kroner vil drysse over nær halvparten av Norges befolkning denne og neste uke". Vel, ikke alle er så heldige. 440 000 personer får baksmell på skatten og i snitt skal det betales tilbake 11 500 kr. Det er nok en og annen ferie som går fløyten med den baksmellen.

I dag skal også Norges Bank fastsette styringsrenten for neste periode. De fleste ekspertene spår at renten holdes uendret noe som sikkert hilses velkommen av svært mange lånetagere landet rundt. Imidlertid skriver VG at dette ikke nødvendigvis betyr at lånekostnadene dine forblir uendret - for pengemarkedsrenten (renten på lån bankene i mellom) har steget kraftig pga uroen i finansmarkedene i Europa. Jeg vurderer derfor sterkt å bytte bank til SPK som nå har økt utlånsgrensen til 3,4 mill for par. Det er desverre ikke alle som kan benytte seg av denne muligheten, kun medlemmer av Statens Pensjonskasse. Spennende blir det uansett å se om sentralbanksjefen setter opp renten.

Mange vil kanskje bruke feriepengene og skattepengene på feritur i år, men ikke alle er så heldige at de får igjen penger. Norge er ikke et billig land å feriere i, men det finnes alternativer. Den billigste ferien jeg kan tenke meg er å pakke ryggsekken og dra på tur i marka. Hvis du tar med deg fiskestangen kan du kanskje fange middagsmaten også...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar