onsdag 28. april 2010

Kraftig økning i antallet forbrukslån

Dagens Næringsliv skriver i dag at antallet forbrukslån har femdoblet seg siden 1997. Bare i fjor ble det tatt opp forbrukslån på nesten 45 milliarder kroner. Antallet personer som ikke klarer å betale tilbake har i samtidig økt.

Det er kanskje ikke uventet at antallet personer som finansierer sitt forbruk gjennom lån har økt. Presset for å ha de siste kule dingsene er stort i mange miljøer og samtidig er det stor grad av aksept for at man finansierer sitt forbruk vha kredittkort. Det mange ikke tenker på er at rentene på slike lån er skyhøy og at minstebeløpene som man må betale er lave. Inkluderer man gebyrer i regnestykket, har man et langsiktig forbrukslån som i løpet av lånetiden har mangedoblet seg sett i relasjon til opprinnelig lånebeløp.

Anatllet personer med betalingsanmerkninger har vokst dramatisk. I første halvdelen av 2009 var det en økning på 24% fra året før - og økningen inkassosaker var på hele 2,7 millioner saker! Programserien Luksusfellen bør kunne være en oppvekker for mange. I serien får du møte en rekke personer som har det til felles at de bruker langt mer enn det de tjener. Forbruket finansieres vha kredittkort - ikke bare ett, men mange. Mitt råd er at du kun har ett kredittkort og at du betaler utestående beløp ved forfall. Og da mener jeg ikke kortselskapets minstebeløp.

Hvis du har problemer er det viktig å ta tak i problemene så raskt som mulig. Sett opp et regnskap og budsjett sånn at du får kontroll over hva du bruker pengene dine på. Det er enklere å gjennomføre tiltak når du har oversikt over kostnader og inntekter. Kontakt banken din og forsikringsselskapet og diskuter dine økonomiske betingelser. Du har mye å spare på å prute på både boliglån og på forsikringer. På nettstedet http://www.finansportalen.no/ finner du ulike hjelpemidler til å bytte bank, forhandle med eksisterende bank m.m.

Hvis du er ute etter en ekstrainntekt kan du vurdere å delta i betalte markedsundersøkelser. Vær imidlertid obs på at du kanskje vil tjene mellom kr 500 og kr 700 per år per panel du er medlem i. Du kan derfor ikke belage deg på å "leve" av å svare på undersøkelser. Pengene kan imidlertid være kjekke å ta med seg hvis man har dårlig økonomi. hvis du sparer opp pengene gjennom året, kan du kanskje finansiere julegavene på denne måten?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar