torsdag 4. mars 2010

Studielån - et fornuftig lån

Fastrenten på studielån synker igjen, skriver Lånekassen på sine nettsider. Fra 1. april kan du binde renten på studielånet på 3,7 prosent for tre år, 4,2 prosent for fem år eller 4,8 prosent for ti år. Dagens satser er 4,0 prosent for tre år, 4,5 prosent for fem år og 5,0 prosent for ti års bindingstid. Fristen for å binde renten fra 1. april er 10. april og du kan søke om dette på nettsiden til Lånekassen. Linken er til MinID.

Hvis du er student og trenger studielån, må du huske å søke før 15 mars. Søknader fra lærlinger for skoleåret 2009–2010 må være kommet inn til Lånekassen innen 30. juni 2010, eller innen lærekontrakten avsluttes, dersom lærekontrakten avsluttes før 30. juni 2010. Fristen for å melde i fra om at du bor borte, er også 15 mars. Hvis du ikke gjør det, vil du ikke få borteboerstipend!

Pengene du får fra Lånekassen blir først utbetalt som lån. Deler av lånet blir gjort om til stipend etter at du har bestått eksamen. Hjemmeboere har ikke rett på stipend og Lånekassen gjennomfører jevnlige kontroller for å sjekke at du faktisk ikke bor hjemme. Reisestipend blir regnet mellom hjemstedet ditt i Norge (folkeregistrert adresse) og lærestedet. Er du over 25 år (født før 1984), får du reisestipend bare hvis du studerer i land utenfor Norden. Maksimalt reisestipend er 7 000 kroner for et helt studieår. VG skriver i en artikkel i dag at "Tjener du mer enn 136.061 kroner, før skatt, i 2010, reduseres stipendet med 5 prosent for hver måned av den inntekten som er over grensen." Det er derfor lurt å vurdere hvor my du skal jobbe i løpet av året når du er student. Støtten for vårsemesteret 2010 er på 43.800 kroner. Har du rett på borteboerstipend, så blir 40 prosent av de 43.800 kronene gjort om til stipend etter at du har stått på eksamenen. Det vil si 17.520 kroner. Beløpet har ikke steget mye de siste årene, og svært mange må derfor ta seg en ekstrajobb for å spe på økonomien. All inntektgivende arbeid i løpet av året vil være med i beregningen når lånekassen skal etterberegne stipendandelen din. Inntekte som "Tilfeldige inntekter" vil imidlertid ikke være med å redusere stipendandelen din og kan derfor være et tillegg til studielån. Eksempler på tilfeldig inntekt er betalte markedsundersøkelser.

2 kommentarer:

  1. Skal begynne på høyskole til høsten... trenger jo da lån... :-)er frist for meg og søke idag innen 15/3?? skjønner ikke helt dette..?

    SvarSlett
  2. Nei, din frist er ikke 15 mars. Den er for studenter som allerede er i et studium. Du søker når du er kommet inn på et studium til høsten :-)

    SvarSlett