lørdag 20. februar 2010

Reduser dine kostnader - eller øk din inntekt skattefritt

Er du en av dem som har elektriske apparater stående "stand-by" hele tiden? I følge Statistisk sentralbyrå utgjør strømforbruket til komfyr, vaskemaskin, datamaskiner og kaffetraktere hele 41 % av strømforbruket i hjemmene våre!

Hvis du tar for deg de siste strømregningene og regner ut hvor stor andel målt i kroner dette utgjør, ser du raskt at her er det et potensiale for innsparing. Mange av oss lar datamaskinen stå på døgnet rundt, med det resultat at strømforbruket øker. Samtidig reduserer du datamaskinens levetid. Ikke spesielt lurt altså. TVn er en strømtyv av dimensjoner. Hvor mange slår den helt av? Sikkert noen, men mange gjør det ikke. Dessuten gjør du kanskje som meg - lar tv'n stå på mens du leser eller jobber på PC'n. Det kan jo komme noe på tv som du kanskje kommer til å se på.....

Et alternativ for å redusere strømkostnaden er å kjøpe stikk-kontakter med bryter. Du bryter rett og slett strømmen til de elektriske apparatene og kutter strømregningen din like raskt. Forutsetningen er selvfølgelig at du husker å slå av strømmen da... Alternativene er der med kontakter med tidsbrytere og kan anbefales for de som bruker å glemme å slå av strømmen. Sjekk ut ENOVA for tips til å spare på strømmen! Du kan også søke om tilskudd til omlegging til f.eks pelletskaminer hos dem.

Hvis du ikke ønsker å gjennomføre noen strømsparende tiltak for å bedre din økonomi, bør du lete etter tiltak som medfører at du får bedre økonomi. Økte strømpriser har presset økonomien til mange og det er derfor svært mange som har behov for å tjene noen kroner ekstra. Hvis betalte markedsundersøkelser er noe for deg - sjekk ut linkene i denne bloggen. Du finner linker til mer enn 45 panel i Norge - hvor 6-7 av disse betaler deg cash for å svare på undersøkelser. Jeg anbefaler selvfølgelig Triaba Panel Norge som betaler deg opp til kr 40 per undersøkelse, avhengig av lengden på undersøkelsen.

Jeg skal forsøke å liste opp noen mulige områder du kan tjene penger på. Vær imidlertid obs på at du ikke blir rik – du vil kun klare å spe på inntekten din med noen tusenlapper i året.

1) Lag din egen nettside med annonser og bannere
Det første alternativet er å lage et eget nettsted hvor du har annonser fra f.eks Google (Google Adsens) og/eller bannere fra Tradedoubler. Det finnes en lang rekke med aktører som tilbyr deg muligheten til å plassere en annonsebanner på nettstedet ditt. Utfordringen er bl.a. å få trafikk til nettstedet og at de som besøker nettstedet klikker på annonsene. Et typisk eksempel på et slikt nettsted er "gratissider" som tilbyr besøkende gratisprodukter. Et annet aktuelt område er å lage et nettsted med oversikt over rabattkoder m.m.

Vær obs på at det krever en del arbeid for at du skal lykkes med dette. http://www.one.com/ tilbyr enkle og rimelige løsninger hvis du ønsker å teste ut hvordan det er å lage en egen nettside. Legg merke til at du får en rabattkode/engangsbeløp til markedsføring av nettstedet hos Google hvis du velger one.com. De tilbyr en svært enkel løsning som alle kan bruke - og det ser samtidig hel ok ut. Nettsiden http://www.triaba.com/ er lagd vha one.com sitt verktøy.

2) Lag din egen blogg med annonser og bannere
Dette alternativet ligner mye på det første forslaget, men når du lager en blogg må du huske å oppdatere den ofte. Poenget er at du skal skaffe deg trafikk og gjerne besøkende som kommer tilbake gang etter gang. En måte å skaffe trafikk på, er å bruke Twingly hvis du kommenterer artikler i f.eks VG eller TV2. På den måten vil du skaffe besøkende, men ikke nødvendigvis målgruppen din. Google tilbyr deg en bloggløsning som enkelt lar deg bruke deres annonsesystem. Jeg anbefaler deg imidlertid å sjekke ut de ulike leverandørene av bloggløsninger slik at du finner et produkt som passer for deg.

Hvor mye du kan tjene avhenger av hvor mange besøkende du får til å besøke bloggen din – og at disse benytter seg av linkene dine. Krever at du kontinuerlig jobber med bloggen.

3) Lag ditt eget forum med annonser og bannere
Hvis du kan skape et forum med mange og aktive medlemmer, kan dette være en god inntektskilde for deg. Dette forutsetter imidlertid at du finner et område som er av interesse for andre å bruke – og at det postes innlegg. Jeg anbefaler deg en titt på forumet http://smartcanucks.ca/ i Canada. Hvis du kombinerer de tre første forslagene, er det godt mulig at du er på vei til å få deg en stødig ekstrainntekt.

De tre første alternativene forutsetter at du er villig til å jobbe en del, for det er ikke bare å lansere et nettsted eller en blogg og tro at dette vil bli en suksess. Hvis du er på utkikk etter en enklere løsning for å spe på inntekten, finnes det andre alternativer.

På nettet finner du gratis verktøy for å lage ditt eget forum.

4) Bli Mystery Shopperkonsulent
I Norge eksisterer det en rekke foretak som jobber med service kontroller – og disse er stadig på utkikk etter personer som kan teste ut ulike butikker eller restauranter. Dette alternativet forutsetter gjerne at du er over 18 år og har tilgang til en PC. Vær også obs på at du ofte jobber som frilanser – ikke som ansatt. Dette innebærer at du blir ansvarlig for å rapportere inn din egen inntekt til skattemyndighetene. Dette kan variere fra selskap til selskap, så jeg anbefaler deg å sjekke dette ut. Hvis du tjener under 1000 kr per selskap (max 10 selskap), er dette trolig å regne for tilfeldig inntekt og derav skattefri. Sjekk dette med ditt skattekontor slik at du får avklart dette. Legg også merke til at det er av og til forsøk på svindel når det gjelder Mystery Shopping – hvor falske selskaper prøver å lure deg til å utføre oppdrag. I USA har det f.eks vært en rekke "oppdrag" på å overføre penger via Western Union – med det resultat at pengene er borte. Mitt råd er å sjekke ut hvem er det som står bak, og hvis de skal ha deg til å betale penger, styr unna.

5) Betalte markedsundersøkelser
Du har sikkert lest historiene om de som har tjent enorme summer på å svare på markedsundersøkelser. Historiene er fri fantasi og hvis de tjener store penger, er det fordi at de har lurt andre. Hvis du skal svare på markedsundersøkelser er det viktig at du sjekker ut hvilken type markedsundersøkelser det er snakk om. Velg selskap med omhu! I Norge finnes det over 70 panel – og en rekke av disse betaler deg cash. Jeg har testet ut mange av dem og jeg har kommet fram til at de selskapene som bruker Cint AB som leverandør av undersøkelser, betaler best. Cint-panelene (link til eksempel på cint-panel) betaler ca 1 kr per minutt du bruker på undersøkelsene og betaler via PayPal. Dette er stort sett de eneste som betaler deg penger for å svare på undersøkelser – så hvis penger er motivet – bør valget være enkelt. Hvis du melder deg inn i 8 – 10 cint-panel, kan du kanskje tjene 6-700 kr per panel per år. Hvis du skal melde deg inn i flere cint-panel, anbefaler jeg deg å bruke 2 eller flere PC. Dette pga at det brukes cookies (informasjonskapsler) for å registrere din deltagelse. Du kan også installere et program som sletter cookies slik at du får anledning til å svare på flere undersøkelser.

De andre panelene som er i markedet, tilbyr deg enten gavekort eller rabattkoder på f.eks CDON.com. Ett av de mest populære panelene i Norge er panel.no og de tilbyr kun poeng når de svarer på undersøkelsene. Produktene du kan bruke poengene på er imidlertid av god kvalitet og du får relativt ofte undersøkelser. Det tar derfor ikke så veldig lang tid å samle opp poeng nok til et produkt. En annen gruppe undersøkelser er leserpanel – og dem er det mange av. De aller fleste tilbyr deg kun deltagelse i et lotteri av div produkter, men de beste, som aftenposten, gir deg poeng som du samler opp og tar ut i produkter. En siste gruppe undersøkelser ender opp med at du signerer for å motta tilbud per e-post m.m. Dette er undersøkelser som lokker med et produkt i som du kan vinne i premie mot at du sier deg villig til å motta reklame m.m. per e-post.

Hva med utenlandske panel? Er det ikke bare å melde seg inn i mange hundre panel slik det er beskrevet på nettet? Nei. Du klarer kanskje å melde deg inn i alle de panelene du finner, men det er ikke ofte du får mulighet til å svare på undersøkelser for selskap som er lokalisert i USA.

Så lenge du tjener under 1000 kr per panel du er medlem i, er dette å regne som tilfeldig inntekt. Jeg sjekket ut dette med Skatt Øst for ikke lenge siden, så det bør ikke være noe problem skattemessig å være medlem i så mange panel som du bare orker. Gavekort og produkter regnes ikke som inntekt og er derfor ikke skattepliktig.

6) Delta i Fokusgrupper
En populær aktivitet for mange, er å delta i fokusgrupper. Det er godt betalt og tar sjeldent mer enn 1 – 1,5 timer. Du betales i form av gavekort, som regel på 500 kr. Det beste tilbudet jeg har fått, er 750 kr for 1 time. Hvordan kan du melde din interesse for å delta i fokusgrupper?

For å få bli med i fokusgrupper må du melde deg inn i enkelte panel, jf pkt 5 over. De jeg vet om som tilbyr fokusgrupper i dag, er: panel.no (ikke tilgjengelig link for å melde seg inn per i dag), YouGov, gfk, Respons Analyse (ukjent om det er mulig å melde sin interesse, men det skader vel ikke å sende en e-post med forespørsel om å få være med?) og Triaba Panel. Triaba Panel starter med rekruttering til fokusgrupper i 2010. Felles for alle selskapene er at du får en e-post som ser ut som en helt ordinær markedsundersøkelse. Etter noen innledende spørsmål hvor de sjekker om du passer inn i målgruppen, vil du få tilbud om å delta i fokusgruppe. Mange av selskapene har satt en grense på at det må gå 3 mnd mellom hver gang du deltar i slike fokusgrupper, men hvordan kontrollerer de dette?

7) Motta e-post og besøk nettsider
Du har sikkert hørt om at det er mulig å tjene penger på å klikke på linker i e-poster hvor du ender opp på en nettside (annonsør). Du får betalt ca 50 øre per nettside som du besøker, og du må minimum være inne på nettsiden i 30 sekunder. I tillegg får du 1 kr per person som du verver til å bli medlem. Dette var svært populært da tjenesten var ny, men hvis du melder deg inn nå er det ikke så mange e-poster du får. Synes du at 1 kr per person som du verver er god betaling? Nei, for kostnaden for selskapet er langt høyere ved å reklamere på mer tradisjonelle måter. Du kan jo forsøke å regne ut hvor mange e-poster du må motta for at du skal være fornøyd med inntjeningen…..

8) Produkttesting
Dette er ikke et utbredt område i Norge. Det eksisterer, men det er vanskelig å få testet dette ut. Panel.no har i enkelte tilfeller produkttesting og betaler godt når det skjer. Det er lenge mellom hver gang du får muligheten til å teste ut produkter.

Det eksisterer helt sikkert mange andre muligheter for å spe på inntektene vha nettet. Du må imidlertid være obs på at det er mange som ønsker å lure deg - så vær kritisk til hva du melder deg inn i!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar