onsdag 16. desember 2009

Nok en renteøkning fra Norges Bank - øk inntekten skattefritt

I dag satte Norges bank opp renten med 0,25 prosentpoeng og denne gangen vil også storbankene følge etter. Sist gang Norges Bank satte opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng, valgte en rekke av de største bankene å holde sin utlånsrente uforandret. Nå er det nok bare et spørsmål om timer og dager før bankene følger etter og hever sin utlånsrente, eller er det slik at bankene vil se ann sine konkurrenter først? Renteøkningen er nok en overraskelse for mange av økonomene som i forkant har tippet at renten ville være uforandret.

I løpet av neste år er det forventet at renten skal fortsette å stige - til den stabiliserer seg på et "normalnivå". Hvis du allerede i dag har begynt å få problemer med å håndtere dine lånekostnader, er det på tide å ta tak i utfordringene før det er for seint.

Ett tiltak du kan gjennomføre er å bytte bank - og du finner en god veiledning til dette på http://www.finansportalen.no/ . Alternativet til å bytte bank, er å forhandle med eksisterende bankforbindelse. Det er ikke gratis for bankene å skaffe seg nye kunder, så det bør være mulig å forhandle seg frem til en lavere rente. Dette kan du selv gjøre ved å kontakte din bank eller ved å bruke "forhandlingsskjemaet" som også er å finne på finansportalens hjemmeside. Samme fremgangsmåte kan du forøvrig benytte ovenfor ditt forsikringsselskap - ta kontakt og diskuter dine forsikringer.

Etter at Lånekassen la om sin rentefastsettelse - med fastsettelse 6 ganger i året, vil du nå oppleve raskere økning i dette lånet enn det du gjorde før. Hvis du får problemer med å betjene studielånet, kan du søke om avdragsfrihet. Du finner søknadsskjema på lånekasens hjemmeside. Du bør også vurdere om du skal inngå en fastrenteavtale på studielånet hvis du trenger forutsigbarhet.

Du kan også øke din inntekt skattefritt gjennom tilfeldig inntekt. Hvis du tjener under 1000 kr hos et selskap, regnes dette for å være tilfeldig inntekt og er ikke skattepliktig. Et eksempel på slik inntekt er betalte markedsundersøkelser. DN har forøvrig utarbeidet en tipunkts liste over hvordan du kan spare skatt i 2009. Kanskje noen tips å ta med seg før vi runder 2010.

1 kommentar:

  1. jo mere skatter,avgifter og høye renter jo mere svarte penger

    SvarSlett