torsdag 29. oktober 2009

Betalingsproblemer?

Dagens vg tar opp et seriøst problem rundt folks betalingsvilje og i noen tilfeller betalingsevne. I artikkelen listes det opp 10 punkter som "Dine Penger" kaller råd for å takle problemer med inkasso. Etter mitt syn er ikke dette råd som du kan bruke for å takle problemer med inkasso, men en sammensatt liste over verifisering av riktighet av inkasso samt noen gode råd til hvordan du skal opptre.

Hvis du har fått en inkassosak og denne er riktig, må du finne en løsning - enten ved at kreditor sletter eller reduserer beløpet, eller at du innfrir beløpet. Pkt 5, 6 og 7 i Dine Pengers liste gir råd til deg og disse er jeg enige i. Konsekvensene av ikke å betale, er listet i pkt 9 og 10.

Hvis dette er en enkeltsak for deg (dvs du har fått en inkassosak pga glemt å betale en regning) handler saken om å skrape sammen penger til en engangsforeteelse. Dette kan du gjøre ved å låne penger av venner m.fl, jf pkt 6 i vgs liste. Annet alternativ er å ta opp et lån hos arbeidsgiver - og det er ikke uvanlig - eller et lån i en bank.

Hvis dette er en av flere inkassosaker og er et resultat av manglende økonomisk styring eller plutselig reduksjon i inntekten, er det nødvendig å gjennomføre mer drastiske tiltak. Jeg har i mange innlegg skrevet om at det er lurt å ha et budsjett å forholde seg til i det daglige, samt en oversikt over hva du bruker pengene på. Hvis du klarer å sette opp en slik oversikt, er det enklere å se hvor tiltakene må settes inn. Eks på dette er unødvendige impulskjøp på butikken, klær, junkfood m.m. Si opp alle medlemskap i bokklubber m.m. Når du har fått orden på økonomien igjen, kan du vurdere om du skal melde deg inn igjen. Opprett avtaletrekk på alle utgifter det er mulig å få det på - da glemmer du ikke regninger. Vurder om du kan øke inntektene dine samtidig som du reduserer utgiftene. Du kan starte med å sjekke ut betalte markedsundersøkelser hvor du kan tjene mellom 3 og 5000 kr i året (forutsetter imidlertid at du er medlem i 6-8 forskjellige panel som betaler cash).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar